Ремонт на дограма, ремонт на вътрешни и външни щори, ремонт на гаражни врати, ремонт на охранителни ролетки.

Свържете се с нас!

0898 35 35 86 / 0889 07 66 43

Какво трябва да гледаме при избора на качествена PVC дограма.

Камери

Профилите като цяло се различават по броя на камерите, от които са съставени. По-големият брой дограма камерикамери подобрява тяхната топлоизолационна способност, но същевременно създава проблеми по отношение на якостните качества на рамката и тя неминуемо става по-масивна. За нашите климатични условия оптимални по отношение на термичното съпротивление и цената са трикамерните и вече като лукс –петкамерните профили. Това означава наличието по хоризонтален разрез на три или пет  напълно затворени и обособени камери.

Армировка

дограма армировка
Здравината на рамката като цяло и което е изключително важно – устойчивостта на свързването й към пантите в много голяма степен зависят от вложения в нея усилващ стоманен профил(армировка).
 Обков.
Изключително важно значение за правилното функциониране на прозореца има обковът – панти, заключващ механизъм, брава и т.н. Тук отново определящ е изборът на реномиран производител, като немските фирми Roto, Mako , VarioTec  и други. Предпоставка и известна гаранция, че в прозореца ще бъде вложен качествен обков, е да изберете двуплоскостна система на отваряне. Това означава всяко от Кантега еоод /ремонт на дограма 7крилата да се отваря било чрез странично въртене, било чрез накланяне на горния край към помещението и завъртане около хоризонтална ос в долния край на крилото. Този избор предопределя влагане на качествен марков обков с елиминиране на възможността от „спестяване“ на някои елементи, съдържащи се в пълния комплект.Двуплоскостната система на отваряне има и функционалното предимство, че позволява оптимално проветряване на помещението и изхвърляне на затопления и по-замърсен въздух в близост до тавана. Проветряването става без усещане за силно и неприятно течение в помещението.

Стъклопакети

Прозорците задължително се остъкляват със стъклопакети. У нас масово се използват двойни стъклопакети, но при желание може да се поставят и тройни, т.е. от три стъкла. Тройните имат по-добър коефициент на топлопреминаване, но са и доста по-скъпи. Значително снижаване на топлининте загуби може да се постигне при поставяне на стъклопакети със специално термостъкло в комбинация с инертен газ. Стъклопакетите също се произвеждат от фирмата, производител на дограмата, според взетите на място размери. Качествените стъклопакети у нас се правят с чешко стъкло с дебелина 4 mm.
Интерес представлява и начинът на запълване на херметично затворената кухина между двете стъкла в пакета. Преобладаващата част от производителите оставят между тях атмосферен въздух, като се добавя силикагел за абсорбиране на влагата от него. Заместването на въздуха с инертен газ спомага за намаляване на топлинните загуби през стъклопакета с около 10%, но той съответно става и по-скъп.

3 Responses

  1. Добър пост, малко са такива в мрежата. За съжаление.
  2. RobertSl
    Харесва ми , ако може подобна статия и за поддръжката и ремонта на дограма.
  3. Искам да изкажа възхищението си от коректността,професионализма и отговорността на екипа,който се отзова на молбата ми в предпочитания за мен ден и час!Дано има повече такива фирми на пазара - КОРЕКТНИ във всяко отношение!Благодаря ви!

Leave a comment