Ремонт на дограма, ремонт на вътрешни и външни щори, ремонт на гаражни врати, ремонт на охранителни ролетки.

Свържете се с нас!

0898 35 35 86 / 0889 07 66 43

Конденз по прозорците

Конденз по прозорците. Как да се справим?

Genesis, Author at AreList

Кондензът възниква,когато топъл въздух се сблъсква със студени повърхности или твърде високо ниво на влажност в дома ви.Това често се случва през зимата,когато помещенията се отопляват почти постоянно.Когато топъл и влажен въздух влиза в контакт с повърхност или въздух,които са по студени от него,топлият въздух не може да задържи нивото на влажност което има,и водата от него се освобождава или в студен въздух,или върху по студената повърхност,причинявайки конденз,бързо последван от мухъл.

Кондензацията на прозорците възниква,защото водните пари във въздуха се отлагат върху повърхности с по ниски температури.Влажният въздух влиза в контакт със студената непропусклива повърхност на прозорците и тя освобождава част от тази влага върху стъклото като водни капчици.Това е кондензация.В повечето случаи,вътрешни проблеми с кондензацията се появяват поради твърде висока влажност в помещението и недостатъчна циркулация на въздуха.

В средносрочен до дългосрочен план,кондензацията може да предизвика мухъл на различни места.Решенията против кондензация са отопление (за поддържане на повърхностите над температурата на точката на оросяване),вентилация(за да се изгони топлият,натоварен с влага,въздух навън) и подмяна на обикновения стъклопакет с нискоемиийнно Ка стъкло, което има значително по малък коефициент на топлопреминаване.

Ето няколко съвета за разрешаването на проблемите с конденза в дома ви:

1. Ако имате пералня или сушилня в имота си, уверете се, че тя е вентилирана правилно. Само от едно зареждане на пералнята се отделят около два литра вода във въздуха,като този ефект се увеличава, ако машината е поставена в кухнята, тъй като ще се добави към конденза от готвене.

2. Сушете дрехите си на открито,за да се предотврати натрупването на излишната влага в дома ви. Ако нямате възможност да ги сушите на открито,проветрявайте по често докато изсъхнат напълно.

3. Банята и кухнята са основните източници на конденз. При готвене на храна или вземане на душ, уверете се, че вратата на кухнята или  банята е затворена, за да се предотврати навлизането на влага в другите помещения.

4. Използвайте аспиратор по време на готвене и  включете вентилатор когато вземате душ. Това ще помогне за намаляване на количеството на конденз, който се появява на вашите прозорци и стени на банята. В случаи че нямате аспирация в банята и кухнята избършете студените повърхности след използване на помещението.

5. Спрете използването на преносими газови печки. Преносимите газови печки произвеждат много влага, заедно с много токсични изпарения. Тази форма на топлина не само е причина за излишна влага вашия дом, но също така е опасна за здравето и безопасността.

6. Ако забележите конденз по вашите прозорци и стени ,помислете за преместването на растенията и цветята намиращи се в близост до тях,на открито.

7. Не препълвайте гардеробите или кухненските шкафове. Липсата на вентилация и наличието на влага във въздуха, способстват за развъждането на мухъл  в топлите препълнени шкафове, поради липсата на достатъчна циркулация на въздух. Ако забележите  мирис  на мухъл, или дрехи ,които са влажни на допир, това е сигурен знак, че шкафът е препълнен.

8. Преместете мебелите далеч от външни стени по същата причина, както по-горе, уверете се, че мебелите ви са на поне 50 мм от околните стени, така че въздухът да се движи около тях. Когато е възможно , поставяйте гардеробите срещу вътрешни стени, които са  по-малко студени от външните стени и е по-малко вероятно да причинят  проблеми.

9. Уверете се, че вашият дом има адекватно отопление. Осигуряването на достатъчно количество топлина ще подобри вътрешната температура на повърхностите в къщата и ще намали вероятността от конденз. Повишете енергийната ефективност на дома си , като изолирате стените и подмените старите прозорци с висококачествени стъклопакети.

10. Проветрявайте редовно, помещенията, в които прекарвате голяма част от времето си , напр. всекидневна. Дишането също е  причина за кондензация, така че това ще помогне за подобряване на вентилацията във вашия дом.

11. Проверете уплътненията на прозорците. С течение на времето уплътнението на прозорците може да се повреди и да позволява на дъжда  да прониква вътре. Водата, която влиза , ще повиши нивото на влага, което води до кондензация.

12. Използвайте влагометър, за да следите нивата на влага, преди да е станало твърде късно.

13. Проверете външните стени на имота си за пукнатини и повреди,  през които може да навлезе вода или влага.

Comments are closed.